despre tot ce e in jur, in contre-jur, imprejur, aiurea si aievea.
despre noi doi sau voi, despre insumi eu mie si voua.
despre incercarea de a nu ma intelege, uneori.
despre lumile paralele din capul fiecarui om, lumi intrepatrunse de univers.
amintiri curtate de nemurire, abateri de la unghiul drept si amortizarea caderii de dupa un zbor nepermis.
despre generatia "something else" versus aparatorii patriei.
despre orice, atata timp cat ne apartine.

Freaky day

Nu se stie exact ce era cu ziua aceea, soarele rasarise cu spatele, ziua aia era-n plus in calendar, cert e ca-n dimineata de-atunci, Ol s-a ridicat brusc din pat, ca un evreu chemat la apel, avea o privire goala si inspaimantata de proaspat detinator al vreunui certificat de deces. In incercarea de a se da jos din pat, cazu peste masuta de la poalele patului care se rasturna peste caldul culcus al ariciului Sea, care tocmai isi savura momentul maxim dintr-un vis erotic. Ariciul zbura ca o minge de baseball pe perete, facut ciuciulete de apa din paharul care tocmai il botezase si se lipi pe perete ca un paianjen, apoi aluneca usor in jos, pana se plezni sec de podea. Violenta unei dimineti tampite, Ol se ridica vrand sa intrebe ariciul daca e OK, dar nu apuca, pentru ca ariciul Sea iesi pe usa cutremurat de un plans isteric si necontrolat. Era clar, trebuia sa faca ceva iute, asa ca Ol isi trase hainele pe el, isi lua o sapca de smekeras pe cap si se gandi sa ignore tarasenia, sa iasa la plimbare, eventual, in parc. Isi imprima un suras artificial, dar increzator, pe figura si-si mana pasii cat mai iute, catre locul de promenada. Ariciul Sea, suspinand si sughitand, il urmari in goana, ca si cum si el ar fi avut acelasi tel: cucerirea parcului. Parcul, o oaza de PET-uri plantate in iarba, asezonate cu mucuri de tigari, langa care cainii se pisa nestingheriti, vrand parca sa arate tuturor ca lumea e a lor si de bine ce e a lor, se pot usura peste ea cand vor ei, pret doar de o ridicatura a unuia din picioarele din spate. Cei doi copaci, singurii din care era format parcul, pareau si ei foarte certati unul cu celalalt, un tiganus de vreo 7 ani tipa la poalele unei banci cu 3 picioare: "n-am mamaaaa, nu am tataaaa, oaaameni buuuni".
-Ce vrei ma? Ce vrei? il tinti Ol amenintator, asurzit de tanguielile lui.
-Am cease de vanzare, domnu'? Doriti?
-Ce, ma?
-Un ceas, domnu. Uite ce cease fromoase am. Cu limbi electronice.
-Mars, ma de-aici. De ce-as vrea eu sa traiesc dupa timpul pe care mi-l impui tu mie? Si tu ce vrei ma? se intoarse Ol catre ariciul Sea, care se atarnase de-un crac al pantalonilor, in semn de ca vrea sa zica si el ceva. Ariciul prinse ocazia si-i infipse puradelului o intrebare interesata:
-Da' catelusi dintraia care topaie si fac ham-ham n-ai?
-N-am.
-Da' papuci Neki ai?
-Ho, dinozaure! il repezi Ol. Ce te-a apucat? Ia ma de-aici osudemi si du-te ia-ti un cico si-o ce mai vrei tu.
Puradelu smulse banii si sarumana mancavas, o sterse ca un glonte tanar ce era.
-Da' ce te-a apucat draga? La ce-ti trebe tie papuci si maimutoi dintraia??
-Da nu luam, vroiam doar sa stiu daca avea, ce, n-am voie sa intreb? Da' ca tot veni vorba de ce-am eu, da' tu ce dracu ai, ca zici ca ti-a dat cineva cu albastru de metil pe creier, ce esti asa inflamat azi?
-Te rog, scuteste-ma. Sunt cum sunt, tu mai bine taci si lasa-ma, nu vezi ce zi idioata avem, zici ca ne-au colonizat duhurile cele rele, sincer sa-ti spun, azi, mai mult ca-n alte dati, te urasc cu adevarat. Si o urasc si pe ea. Cred ca o sa te duc la ea, sa te tina ea, ca si-asa va iubiti voi mult, sau daca nu, te dau cuiva, uite femeii asteia care se-apropie acum. Doamna! Auziti? Nu vreti un arici? Nu? Il dau ieftin. A, v-ati cumparat ceas.., am inteles, nu mai aveti bani, vi-l dau gratis, haideti doamna cum sa va iau la misto, e aici langa mine, cum ce arici, cum sa ma duc in pizda masii?
Ol privi atunci in dreapta lui si vazu ca, intradevar, ariciul Sea disparuse cu desavarsire, asa ca se ridica si pleca acasa, lasand minunatul parc in minunata lui pace. Acasa, tablourile lui, adunate-n mijlocul camerei, cu geamurile sparte si ariciul Sea, intr-un colt al camerei, tragand cu nesat dintr-o tigara idioata. Ol se facu complet ca nu-l vede si igorandu-l total, ca si cum l-ar fi vandut, profita de absenta imaginara a ariciului pentru a-si continua acea zi, din care orele pareau a se dezlipi incontinuu.

0 comments: