despre tot ce e in jur, in contre-jur, imprejur, aiurea si aievea.
despre noi doi sau voi, despre insumi eu mie si voua.
despre incercarea de a nu ma intelege, uneori.
despre lumile paralele din capul fiecarui om, lumi intrepatrunse de univers.
amintiri curtate de nemurire, abateri de la unghiul drept si amortizarea caderii de dupa un zbor nepermis.
despre generatia "something else" versus aparatorii patriei.
despre orice, atata timp cat ne apartine.

Ol si vrejul de paianjez

La psiholog

O ceata isterica plana printre copaci, iar Dumnezeu parea a se juca cu robinetul, mai picura putin, se mai oprea. Pe fotoliul din camera de zi, Ol isi hipnotiza sireturile de la bocanci sa se-nnoade singure, bolborosea in barba, lasandu-si un firicel de saliva sa-i susure printre firele scurte de par de pe fata. In prag, ariciul Sea privea manios: "ai de gand sa-i dam odata bataie? ai programarea la 5!" Intrerupt din ritual, Ol isi scutura picioarele si azvarlindu-si bocancii, iesi val-vartej pe usa si o lua la goana pe scari. Ariciul Sea il urma stupefiat si abia cand au ajuns in strada, Ol isi aranja hainele si porni molcom la drum, mestecandu-si cu nesat buza de sus.
La cabinet, era o liniste ca dupa razboi, ba chiar si fum era, de la o tigara aproape moarta, care zacea contorsionata intr-o scrumiera din sala de asteptare.
-Stai ma, dementule! tipa ariciul Sea.
-Nu ma opri! Nu-i nimeni inauntru! zise Ol si apasa clanta usii de la camera de terapie.
Doctorul, obisnuit si cu pacienti mai nasoi, il invita pe Ol sa ia loc pe canapea, dar nu pe partea dreapta a ei, caci tocmai facuse pe el pacientul de dinainte si era ud.
-Spune, fiule, cu ce te pot ajuta?
-Parca-ti fi preot!
Sunt de fapt. Psihologia o practic in timpul liber. Sunt si instalator, chiar, dar numai in week-enduri, asa ca daca ti se sparge vreo teava..
-A,nu, mersi. Acum am venit sa ma ajutati sa-mi transform furia in altceva. Cum sa va spun? Cand dau drumul la televizor, ma enervez, cand il opresc, ma enervez ca platesc cablu, cand platesc cablul, trebuie sa platesc si internetul, si ma enervez.Ma enervez.
-Da, da! zise ariciul Sea. Si vine acasa nervos si iar da drumul la televizor. Da pe Taraf Tv si ma bate! Dup-aia ii pare rau si iar se enerveaza.
-Va bateti ariciul domnule...?
-Ol. Ei, nu-l bat, nu stie el ce-i aia bataie.
-Si ce-i aia bataie, mai schitzofrenicule?zbiera ariciul.
-Va rog sa va potoliti. Pe mine nu ma cheama Mircea Radu sa incerc sa va impac, spuse doctor- preot-instalatorul. Eu vreau sa stiu, dom'le, ai incercat sa te mai rogi din cand in cand?
-Domnule doctor, va spun sincer. Eu ma rog. Dar, no offense, e degeaba, cablul tot trebuie sa-l platesc. Si dac-ar fi doar de bani, ar fi rezonabil, dar stiti cum e, treburile astea se adauga la altele. Ba covorasul din baie se murdareste prea repede, ba cumpar lasagna instant si-mi iese ghiveci de tuberoze, ba se dileste nevasta-mea sa ma sune la 12 noaptea din Japonia sa ma intrebe daca ma supar daca se duce la strand. Maruntisuri, stiu! Dar cand se aduna...
-Acuma, doamne, iarta-ma, spuse doctor-preot-instalatorul. Da' ai incercat si tu sa faci yoga?
- Nuuu, yoga face ariciul. N-am ajuns atat de rau sa-l imit.
-Bai, praf in ochi, se ataca ariciul Sea. Doctorul are bunul simt sa nu te intrebe de ce nu-ti iei o slujba.
-De baut te-ai apucat, fiule?
-Nu pot. Nu ca n-as vrea.
-Dar cafea bei, nu-i asa?
-Nu beau cafea. Ii fac doar ariciului in zilele in care-mi da in carti. Nici nu fumez. Adica, m-am lasat.
-Da, dom'doctor. De cand s-a lasat de fumat, parc-a luat-o razna.
-Ol, poate iti doresti un copil..
-N-am arici? Pentru ce mi-as dori ceva asemanator?
-Uite ce zic eu. Iti dau o reteta, ai aici Xanax, si niste Calmepam, iei si vitamina C, just in case, seara , inainte de culcare. Peste o luna, vii din nou la mine, si vedem atunci ce si cum. Meanwhile, treci pe la mine la Sf. Anton, ca am acolo retetaru pentru compensate. ok?
-Multumesc, dom'doctor. Cred ca o sa fie bine, o scoatem noi la capat intr-un final. Sa renunt la cablu? Ce ziceti?
-Nu renunta, da si tu pe MTV2, relaxeaza-te si lasa-l dracului de covor din baie ca doar nu ne-am nascut cu covor in baie si cu vopsea lavabila pe pereti. Si, nu uita! Daca auzi ca picura de undeva...
-Da, chiar, dom'doctor. Ce ploua afara!
-Nu, nu afara! Stii tu..a, si incalta-te.
-Da, da, ma duc sa ma incalt.
-Nu te incalta cand ajungi!
-Nu acum. Ma-ncalt cand ajung.

0 comments: